Sylvestervieren 2020

IMG 20200113 WA0000

Door: Annie Stienstra

 

Al jaren wordt er aan het begin van het jaar een nieuwjaarsbijeenkomst georganiseerd. Aanvankelijk was het een soort receptie met heel veel eigen gemaakte taarten en soep, glühwein en stokbrood. Omdat er toen nog geen Roeikas bestond, waren we allemaal dik aangekleed en werden soep en warme dranken dankbaar ontvangen. Een woordje van de voorzitter om het nieuwe jaar in te luiden werd toen ook al begeleid door een glaasje bubbels. 

Na verloop van tijd kwam er een nieuw element bij in de vorm van Sylvestervieren. Een clubwedstrijd in C4-en met roeiteams samengesteld uit leden van eigen vereniging: een mix van leeftijden, geslacht en roei ervaring. Die wedstrijd werd gevaren op de Maas van paal 169 naar paal 170. Het weer was vaak zo slecht dat het eigenlijk niet verantwoord was en er normaal een vaarverbod zou zijn uitgevaardigd. Er is zelfs eens een boot omgegaan met het voltallige bestuur, die door een sterke windvlaag tegen de sluiswand aan werd geblazen. Het bestuur ging op dat moment even ten onder. Dus werd er door een nieuwe wedstrijdcommissie bestaand uit Mariëlle en Huib, een nieuwe en veiliger wending aan gegeven: er werd een parcours uitgezet op de negende plas.

En het evenement blijft zich evolueren: Vorig jaar werd er als extra element een ronding bij de start aan toe gevoegd en dit jaar ging daar nog weer een kort traject strijken aan vooraf. Ook moesten de ploegen zelf uit hun midden een stuurman aanwijzen. Spannend, want deze aanpassingen vragen heel nieuwe kwaliteiten van zowel stuur als roeiers. Hilarisch is daarbij dat dit plaatsvond pal voor de ogen van de andere leden voor zo ver aanwezig. 

De opkomst was geweldig: 49 mensen hadden zich opgegeven, waarvan er 4 zich onverhoopt hebben afgemeld. Er werd gevaren in drie heats. In de eerste heat zat een boot die wel erg veel tijd nodig had om 50 meter te strijken en 360 graden te ronden. De ploegen die later aan de beurt waren, konden er hun voordeel mee doen en een strategie uitdenken. Op de brug bij de doorgang naar de plas stond een vrijwilliger om eventuele tegenliggers te spotten en op de negende plas keken twee vrijwilligers in een coachbootje of de boeien volgens de regels werden gerond. Alles ging volgens wens en het was duidelijk dat een goede start cruciaal is voor een kans op de victorie. In de tweede heat was er een boot (ik noem geen namen) die zich liet afleiden door een boei die daar door bewoners is neergelegd ter bescherming van eigen materiaal. Dat maakte het parcours voor die boot extra lang. De stuurlui van de derde heat waren voldoende gewaarschuwd en hun sterkste ploeg kwam minuten voor de anderen aan op het vlot. Niet bemoedigend voor de andere finalisten. Want dat was er ook voor het eerst: een finale door de winnaars van de drie heats in de vorm van een race heen en weer op plas één met verplicht een andere stuur. Het enthousiasme en fanatisme van de roeiers deed niet onder voor welke grote wedstrijd dan ook en binnen de ploegen werd dan ook geprobeerd om een zo sterk mogelijk team in te zetten. Helaas hadden we ons kruit al verschoten bij de eerste keuze voor een stuur, waardoor er enige frustratie ontstond in de finale.  

De glorie en daarmee de wisselbeker was voor de ploeg bestaande uit: Hansje Vonk, Marjan Winkler, Simon Schimmel, Olga Loeber en Alfred Rennoch. Hun namen zullen voor eeuwig worden vastgelegd op de voet van de beker. 

Het was geweldig georganiseerd door Huib en Mariëlle, bijgestaan door Ronald, Maarten en Erik en feestelijk omlijst door de barcommissie, die had gezorgd voor de inwendige mens met bubbels en heerlijke broodjes en quiches. Waarvoor hartelijke dank. Het was een prachtige start van het nieuwe jaar.